zaterdag, 21 juli 2018

Prev Next

Staande houden vogels

Vogels, verzorging en opvang

De meeste vogels zijn gewoon gezond en hebben uw en onze hulp niet nodig. Maar het gebeurt helaas ook vaak dat een vogel tegen een raam of muur vliegt, wordt aangevallen door een kat of ander dier, in een net of visdraad verstrikt raakt. En dan hebben wij uw hulp nodig!

Het hiernavolgende geldt NIET voor roofvogel soorten zoals valken, uilen, reigers, ooievaars, aalscholvers e.d. Vogels met grote klauwen of scherpe grote snavels zijn gevaarlijk! Belt u daarvoor altijd met de Dierenambulance om ze te helpen, wij zijn getraind in het veilig oppakken van dit soort vogels. Denkt u altijd om uw eigen veiligheid.

U kunt ons bellen voor elke soort vogel die versuft lijkt, gewond is of ten onrechte buiten vliegt ( zoals siervogels). Dode wilde vogels halen wij niet op.

Voordat u ons over de vogel belt, kunt u het volgende doen:

  • · ETEN/DRINKEN Geeft u de versufte of gewonde vogel GEEN eten of drinken. De vogel kan in shock zijn en dan is eten of drinken dodelijk!
  • · RUST Een vogel die ergens tegen aan is gevlogen, is aangevallen of vast heeft gezeten, heeft altijd rust nodig. Wij vragen u dan ook de vogel in een doosje of kistje te doen, bijvoorbeeld een oude schoenendoos. Zoekt u aub een doos die groter is dan de vogel, liever te groot dan te klein. Het is belangrijk gaatjes in de deksel te maken voor lucht, prikt u deze van binnen naar buiten zodat de vogel zich niet aan de randjes kan verwonden. Door de vogel op deze manier in het donker te zetten, komt deze tot rust. Niet schudden met het doosje als de vogel erin zit!
  • · OPPAKKEN U kunt de versufte of gewonde vogel voorzichtig oppakken om hem in een doosje te kunnen doen. Is de vogel gewond, dan doet u dat eventueel met behulp van een oude ( maar schone!) (hand)doek. U doet uw handen vanaf de rug van de vogel voorzichtig om het lijf inclusief de vleugels, met uw vingers richting de pootjes. De vogel kan u dan niet ( moeilijk) met de snavel pikken of met de pootjes vastpakken. U zet de vogel in het doosje en sluit het doosje. Is de vogel nog behoorlijk aktief, dan kunt iets op de deksel leggen zodat de vogel er niet uit kan, maar sluit niet alle gaatjes af!
  • · GEWOND Is de vogel gewond met bloedende wonden, belt u dan de dierenambulance om de vogel zo snel mogelijk op te halen. De vogel moet dan mogelijk naar de dierenarts of zo snel mogelijk naar de vogelopvang voor verdere verzorging. De vogel kan ook inwendige verwondingen hebben en een vogel die is aangevallen door een kat heeft bijzondere medicatie nodig, dus ook daarover worden wij graag zo spoedig mogelijk gebeld.
  • Let op: niet elke vogel heeft onze hulp nodig. Jonge vogels die nog niet zo goed in de veren zitten, kunnen er heel hulpeloos uit zien op de grond, maar er zijn een aantal jonge vogels die door hun ouders vanaf de grond verder worden groot gebracht zoals merels, alle kraaiensoorten zoals kauwen, kraaien, vlaamse gaaien en eksters. Voordat u ons belt, kijkt u eerst rond of u de ouders mogelijk nog in de buurt ziet vliegen. Zijn de ouders aanwezig, dan is het zaak het jonge vogeltje met rust te laten en de natuur haar werk te laten doen.


Is een jong vogeltje verlaten door ouders en dreigt kattengevaar op de grond, dan kunt u het jonge vogeltje in een doosje doen bij voorkeur met een kruik of plastic fles met warm water erbij. Het vogeltje kan door ons vervolgens naar de Vogelopvang worden gebracht om daar te worden verzocht tot het kan uitvliegen.

Centrale
06-53367018

 Let op!!  Wanneer u een melding van een dier in nood heeft neem dan altijd  telefonisch contact op met de Dierenambulance.
Sms'jes naar dit nummer zijn geblokkeerd !! 
Kijk >hier< hoe u vogels op kunt vangen!

Ambi en keurmerk

Klik op het logo om meer te zien.

De Dierenambulance Gelderse Vallei is aangemerkt als ANBI.

Giften aan de Dierenambulance Gelderse vallei kunnen fiscaal aftrekbaar zijn.
Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van de belastingdienst via deze link.
 

 

Social media

Like ons op facebook

Overige informatie

 

Wat doen we in het kort?

Helpen van zieke en gewonde dieren.
Ophalen van gevonden dieren.
Identificatie.
Serviceritten.
Eventuele crematies regelen.
Zorg dragen voor overleden dieren.
Het helpen van politie en brandweer.
Informatieve bezoekjes.

    Dierenambulance D.G.V. doet mee met de kleding inzamelactie van stichting dierenlot.
Heeft u nog oude kleding/ schoenen neem dan contact op met onze centrale.
Wij komen het dan bij u ophalen.
Zo steunt u onze dierenambulance en stichting dierenlot.
 

 

Opvang van dieren hoe doe ik het veilig en goed?

< >

Konijn

Hoe vang ik een konijn op?

Vogels

Hoe vang ik een vogel op?

Honden

Hoevang ik een hond op?

Poezen

Hoe vang ik een poes op?

Schildpad

Hoe vang ik een schildpad op?

Slangen

Hoe vang ik slangen op?

Egels

Hoe herken ik of een egel hulp nodig heeft